Get Adobe Flash player
Főoldal > Egyesületi hírek Halfesztivál - receptek

Halfesztivál - receptek

A Vámosszabadi Községi Horgászegyesület első ízben, hagyományteremtő szándékkal, 2012. szeptember 29-én Vámosszabadi Halfesztivál címmel színes programot szervezett a vámosszabadi Sportpályán.halfesztivĂĄl logĂł

A rendezvény keretein belül meghirdettük a Halétel-készítő versenyt, ecetes- és hideghal-étel (pl. halfasírt, halkolbász, halpástétom, olajos hal, füstölt hal) kategóriákban.

 Bátran mondhatjuk, hogy egyik induló sem vallott szégyent. Kivétel nélkül minden étel elnyerte a Pető István mesterszakács vezette zsűrit, és azt az 5-600 embert, aki kilátogatott a rendezvényre.

Közkívánatra közzétesszük a recepteket ( kérem a versenyzőket, hogy küldjék el a további recepteket is)

 

Olajos hal - 2. helyezett olajoshal kategóriában

Hozzávalók:

  • 1 kg keszeg
  • 3-4 dkg só

  • kb. 1 l olaj
  • 4 babérlevél
  • 1-1 csapott evőkanál koriander és mustármag
  • 2 szem cseresznyepaprika
  • 2-3 db zöldpaprika
  • 1 kávéskanál egész bors
  • só, 25 dkg fejtett bab
  • 2 nagy fej hagyma

Elkészítés:A halat kívül-belül erősen sózzuk, 1-2 óra múlva a kukta betétjére máglyába berakjuk rétegezve a babbal, szeletelt hagymával és paprikával. Ráöntjük az olajt, beledobjuk a fűszereket sót is. Felöntjük 2dl vízzel, hogy ellepje. A kuktát lezárjuk, tűzre tesszük, és a sípolástól számított 80 percen át takarék lángon főzzük. Ha lehűlt, óvatosan lapáttal kiszedjük a halat abba az edénybe, amiben tárolni fogjuk. A kuktát visszatesszük a tűzre, a vizet elforraljuk, majd az olajat rászűrjük a halra. Lefedhető jénai edényben hűtőgépben több napig eláll.

 

 

Majonézes halsaláta - 1 helyezett pástétomok kategóriájában

Hozzávalók:
* 2 kg keszeg vagy halfilé (lehet fagyasztott is, vagy friss hal)
* 3 közepes fej hagyma
* 3 nagyobb sárgarépa

* 1 nagyobb zöldség főzve, reszelve

* 3 közepes burgonya

* 1 citrom

ecet

só, kb. 6 babérlevél

őrölt babérlevél

őrölt bors

10 db ecetes uborka

1 nagy doboz majonéz

1 liter tejföl

ecet

 

Elkészítés:

A halat babérlevél, só és a fél citromlé hozzáadásával kb 15-2O perc alatt puhára főzzük.

Ha keszegből van, akkor ne várjuk meg, míg szétesik, mert így egyben ki tudjuk szedni a gerincet és a nagy bordákat. Hagyjuk kihűlni és apróra daráljuk le. A vizében megfőzzük a sárgarépát( ne túl puhára és a burgonyát). A sárgarépát és petrezselymet durva reszelőn lereszeljük, a krumplit összetörjük. Ezután hozzáadjuk a halhoz az apróra vágott hagymát, a reszelt sárgarépát, a majonézt és a tejfölt, fél citrom levét. Sózzuk, keményen borsozzuk, őrölt babérlevéllel ízesítjük. Megkóstoljuk és ha szükséges ízesítjük 1- 2 kanál 20%-os ecettel és sóval. 24 órán át pihentetjük a hűtőben.


Módosítás: (2012. szeptember 30. vasárnap, 17:59)

 
Szavazások
Ön hogy viszonyul az ellenőrzésekhez?